Online boekhouden

Home / Online boekhouden

Zelf de boekhouding doen? Vergelijk nu.

Wil jij beginnen met online boekhouden? Ben je op zoek naar een online boekhoudprogramma? Probeer dan eens gratis één van deze Nederlandse aanbieders. Op deze pagina vind je een groot deel van de Nederlandse software voor een online boekhouding. Gebruik de filters aan de linkerkant van deze pagina om het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Vervolgens kun je gratis starten met online boekhouden!

De voordelen van online boekhouden op een rij
Overal toegang tot je online boekhouding

Het belangrijkste voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je overal toegang hebt tot je boekhouding. Als je maar een internetverbinding hebt. Ben je ziek thuis of moet je naar het buitenland? Ben je onderweg en belt iemand met een vraag over een factuur? Op de hoogte blijven van de financiële situatie van je bedrijf is met online software geen probleem meer.
Om van dit voordeel te profiteren is het wel van belang dat het boekhoudprogramma via de internet browser te benaderen is. Sommige aanbieders, zoals bijvoorbeeld UNIT4, bieden online toegang aan via een speciale client. Via deze weg is het boekhoudprogramma lastiger te benaderen.
Feit blijft uiteraard dat het online benaderen van een omgeving makkelijker is dan boekhouden in Excel.
Eenvoudige koppeling met belastingdienst, kassa, bank, webwinkel etc.

Integratie en koppeling met systemen van de belastingdienst, kvk of webwinkel gaat een stuk makkelijker via een webapplicatie. Dit komt doordat dit soort systemen zelf ook online beschikbaar zijn. De meeste boekhoudpakketten bieden dan ook diverse (automatische) koppelingen. Bijvoorbeeld met koppeling met banken en andere diensten van derden. Zo bied Acumulus bijvoorbeeld ondersteuning voor diverse webwinkelsystemen. Een boekhoudpakket wordt hierdoor veel completer qua mogelijkheden.

Eenvoudiger mailen van facturen, aanmaningen etc.

Met de opkomst van applicaties wordt het voor softwarebouwers ook steeds makkelijker goede e-mailfunctionaliteiten te integreren. Waar je voorheen een boekhoudprogramma nog moest koppelen aan bijvoorbeeld Outlook en adresbestanden, kun je nu met een klik op de knop direct een factuur uit het online boekhoudprogramma versturen. Dit komt mede doordat – bij een webapplicatie – het boekhoudprogramma en de mailserver doorgaans op dezelfde server worden geïnstalleerd. Daarnaast worden de meeste e-mails geschreven in HTML. Dit is één van de talen waarin de meeste webapplicaties worden geschreven. De interactie tussen software en e-mail is dus een stuk volwassener geworden.
Gemakkelijker delen van (financiële) informatie

Een van de voordelen van het overal toegang hebben, is het makkelijker kunnen delen van informatie. Er zijn geen moeilijke netwerk verbindingen of constructies nodig om partijen als de accountant of boekhouder te laten meekijken. Met meerdere gebruikers tegelijkertijd inloggen is geen probleem. Ook printen van financiële gegevens is nauwelijks meer nodig. Je geeft de andere partij gewoon toegang tot je boekhouding. Veel online boekhoudprogramma’s hebben zelfs speciale meekijkaccounts voor boekhouder of accountant.
Geen zware systeemeisen nodig

Zoals we in de inleiding reeds hebben vermeld, heb je doorgaans alleen een browser nodig om een online boekhoudprogramma te kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld FireFox, Chrome of Internet Explorer. De schermen van een online applicatie zijn in feite webpagina’s, die door de browser worden geïnterpreteerd en weergegeven. Deze pagina’s worden op de server dynamisch gegenereerd door de achterliggende software. Het ‘zware’ werk wordt dus hoofdzakelijk op de webserver gedaan.
Op meerdere systemen te gebruiken

Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt dat via de browser te benaderen is, kun je je boekhouding op bijna elk systeem bekijken. Het maakt dan niet uit of je in een Linux, Windows, Android of Mac omgeving werkt. Werk je thuis met een Mac en zakelijk met Windows? Geen probleem. Dit houd je flexibel en zorgt er voor dat je kan werken met de omgeving die het beste bij jou past.

Zelf backups maken niet nodig

Dagelijks (handmatig) backups maken is niet meer nodig. Alle gegevens staan in databases op de server. Een goede (server)hosting provider heeft zijn servers dubbel uitgevoerd en maakt dagelijks backups. De backups worden daarnaast veilig opgeslagen, zodat je boekhouding ook bij calamiteiten beschikbaar blijft. Meestal staan de servers in een speciaal ingericht datacentrum. Uiteraard is het slim ook zelf af en toe een backup te maken, wanneer je boekhoudsoftware dit mogelijk maakt.
Altijd en sneller de laatste versie

De softwareuitgever kan het online boekhoudpakket vaak in zijn geheel bijwerken, voor alle gebruikers in één keer. In tegenstelling tot offline software, dat vaak handmatig moet worden bijgewerkt, is online boekhoudsoftware dus meestal snel voorzien van de laatste verise. Zelf je boekhoudprogramma updaten is niet meer nodig. Het updaten wordt door de uitgever meestal verwerkt in de maandelijkse kosten. Je hebt dan ook veel minder last van veranderingen in (BTW-)tarieven of t.a.v. wet- en regelgeving. Bij offline boekhoudprogramma’s duurt het in de praktijk vaak veel langer voordat er een update is en de versie op jouw pc is bijgewerkt.
Beter schaalbaar

Traditionele (offline) boekhoudsoftware is meestal gebonden aan één computer of systeem, waardoor uitbreiden lastig kan zijn. Online boekhoudsoftware is vaak gemakkelijk uit te breiden met allerlei modules. Hiervoor hoef je niet allerlei updates te installeren, maar kun je deze eenvoudig laten aan- of uitzetten door de uitgever. Op die manier kan je boekhoudprogramma makkelijk meeschalen met je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe functionaliteiten of extra gebruikers en administraties.

Goedkoop / lage maandelijkse kosten

Voor de meeste online boekhoudpakketten betaal je maandelijks slechts enkele tientjes. Afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt gebruiken, kun je voor minder dan €10 per maand volwaardig online boekhouden. Ook een hoge eenmalige investering voor de aanschaf is doorgaans niet nodig. Dit in tegenstelling tot een offline softwarepakket. Soms moeten er bij een online boekhoudprogramma wel hostingkosten worden betaald.
Betere samenwerking mogelijk

Dankzij het ‘boekhouden in de cloud’ kun je financiele gegevens, documenten, rapportages en aangiften efficient delen met je boekhouder of accountant. Het samenwerken met je financiele adviseur wordt dan een stuk makkelijker. Dit scheelt tijd en geld. Hoeveel hulp bij een boekhouding je krijgt bepaal je zelf door de juiste afspraken te maken. Ook de samenwerking met andere mensen in je bedrijf of organisatie is een stuk makkelijker met een online boekhoudprogramma.
Kom je er zelf niet uit. Dan is het via sommige boekhoudprogramma’s zelfs mogelijk om op afstand op je scherm mee te kijken en zelfs even de bediening over te nemen. Je ziet dan op het scherm precies wat de ander doet.
Online boekhoudsoftware is veilig

Bij het gebruik van een offline boekhoudprogramma is het erg belangrijk dat de PC waar het programma op draait goed is beveiligd. Als ondernemer zul je dus regelmatig de laatste updates op je systeem moeten installeren. Bij een online boekhoudprogramma is dit minder belangrijk.

Een online boekhoudprogramma is veilig, omdat de beveliging in handen is van de uitgever. In veel gevallen heeft de uitgever de beveiliging zelfs uitbesteed aan proffessionals, bijvoorbeeld aan een hostingbedrijf. Je hoeft dus zelf geen updates te installeren. De leverancier test en installeert updates in één keer voor alle gebruikers. Jouw gegevens zijn voor de aanbieder van je boekhoudprogramma ontzettend belangrijk, ze zullen dus veel energie steken in het beveiligen van de servers.
Boekhouden is voordelig online

Er zitten erg veel voordelen aan het werken met een online boekhoudprogramma. Altijd, overal en op elk systeem toegang tot je boekhouding hebben zorgt er voor dat je beter kan samenwerken en dat je boekhouding meegroeit met je bedrijf en beter is beveiligd. Het is dan ook niet gek dat de meeste uitgevers van boekhoudsoftware zijn over gestapt op een online versie. Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? Bekijk alle boekhoudpakketten.

Online boekhouden
De conclusie is makkelijk: online boekhouden is goed voor jou en voor je onderneming. Omdat er steeds meer aanbieders van en oplossingen voor online boekhoudpakketten zijn is er altijd wel een pakket die aansluit bij jouw wensen. Begin daarom vandaag nog met je boekhouding online en start met een gratis proefabonnement!
Boekhouden is voordelig online
In dit artikel zagen we dat er erg veel voordelen zitten aan het werken met een online boekhoudprogramma. Altijd, overal en op elk systeem toegang tot je boekhouding hebben zorgt er voor dat je beter kan samenwerken en dat je boekhouding meegroeit met je bedrijf en beter is beveiligd. Het is dan ook niet gek dat de meeste uitgevers van boekhoudsoftware zijn over gestapt op een online versie. Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? Wij adviseren je dan in ieder geval te kiezen voor een online versie. Zo ben je klaar voor de toekomst.